Αρχοντικά και η ιστορία τους

Από ιστορικής πλευράς έχουμε την οικία Ροντήρη (Τα Ροντηρέϊκα) στην Καμάρα, χτισμένη από γκρίζα πέτρα μεγάλων διαστάσεων και πολλές μεσοτοιχίες, στην οποία είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του ο Καραϊσκάκης κατά την Τουρκοκρατία την άνοιξη του 1825 και 1826.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Ο συνδημότης μας, Νίκος Α. Παπανικολάου έτυχε να ζήσει τα χρόνια της σκλαβιάς 1941 - 1944 στον Πλάτανο και να περάσει, όπως όλοι οι σκλαβωμένοι Έλληνες, τις δοκιμασίες της. Οι εμπειρίες του χαράχθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη του. Τα τελευταία χρόνια θέλησε να τις καταγράψει προσθέτοντας όσα ιστορικά γεγονότα της εποχής ήταν προσιτά από βιβλία αναφερόμενα σ' αυτή.

Το Λαογραφικό Μουσείο

Τo 1976 ο Πλατανιώτης γιατρός Νίκος Παπανικολάου είχε την έμπνευση να συγκεντρώσει μερικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παλιά βιβλία, φωτογραφίες και ότι άλλο έκρινε πως άξιζε για έκθεση, αγόρασε μια κούκλα πού την έντυσε Πλατανιώτισσα για να τη βάλει στη βιτρίνα, έγραψε μια ταμπέλα με τις λέξεις "Λαϊκή Τέχνη" κι έστησε στην πλατεία τού χωριού ένα μικρό "Μουσείο".

Η Ευηνολίμνη

Μερικά χωριά έχουν τυχερό άστρο. Αυτό συμβαίνει με τα Ευηνοχώρια, που, χαμένα ανάμεσα στις χαράδρες των βουνών ερήμωναν σιγά σιγά όταν ξαφνικά.. η μοίρα άλλαξε γνώμη για την τύχη τους και τους έστειλε.... μια λίμνη, για να τα μετατρέψει σε ελβετικό τοπίο.

Το Γεφύρι της Αρτοτίβας

Το γεφύρι της Αρτοτίβας βρίσκεται στον φυσικό δρόμο που συνδέει την Τριχωνίδα με την ορεινή Ναυπακτία, ανάμεσα σε δύο βραχώδεις και απότομους λόφους, αποτελεί δε σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Άγιος Νικόλαος Πλατάνου

Στο κέντρο του Πλατάνου υψώνεται επιβλητικός ο Ναός του Αγίου Νικολάου με τα δυο περικαλλή και μεγαλοπρεπή πυργωτά καμπαναριά, χτισμένος με σχέδιο Βασιλικού Ρυθμού το έτος 1846.

Ποταμός Κότσαλος

Μια από τις ωραιότερες και αγαπημένες τοποθεσίες του χωριού μας είναι η κοίτη του ποταμού "Κότσαλου".

Το Γεφύρι της Πουγουνιάς (Κότσαλου)

Στα βόρεια ο Κότσαλος, παραπόταμος του μεγαλοπόταμου Φίδαρη (Εύηνος), που περνάει νωχελικά ανάμεσα στους πρόποδες του οροπεδίου της Αγίας Τριάδας και του Ψηλοβουνιού του Πλατάνου, του Αλωνάκη, χωρίζει τη Δορβιτσά απ' τον Πλάτανο. Ανατολικά ο χείμαρρος Κώτσαρης, που πηγάζει από τους πρόποδες του Μελιού και χύνεται ενωμένος αδελφικά με τον Ποκιστιάνο στον Κότσαλο, χωρίζει τη Δορβιτσά απ' την Ποκίστα.

Το Αγροτικό Ιατρείο και το Σχολείο

Πριν περίπου πενήντα χρόνια, το 1951, με έρανο της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης και επιστασία του Κωνσταντίνου Ραμπαούνη (Ρώμα) κατασκευάστηκε ένα πέτρινο καλαίσθητο οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το Νοσοκομείο Πλατάνου, που σήμερα στεγάζει το Περιφερειακό Ιατρείο.

Το Καρέλι

Πρόκειται για μια συρμάτινη γέφυρα κρεμασμένη από μεγάλα πλατάνια Καθώς θα κάνετε την βόλτα σας στην περιοχή γύρω από το χωριό Στράνωμα, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στην πεζογέφυρα Καρέλι στις όχθες του Εύηνου, που ενώνει τον Άνω Κάμπο Στράνωμας με τον οικισμό της Ντοσούλας στην Κάτω Χρυσοβίτσα Θέρμου.

Άνοιξη & Καλοκαίρι 2018

Σας περιμένουμε γιά μπάνιο στο ποτάμι Κότσαλος