Από ιστορικής πλευράς έχουμε την οικία Ροντήρη (Τα Ροντηρέϊκα) στην Καμάρα,  χτισμένη από γκρίζα πέτρα μεγάλων διαστάσεων και πολλές μεσοτοιχίες, στην οποία είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του ο    Καραϊσκάκης κατά την Τουρκοκρατία την άνοιξη του 1825 και 1826. Το κτίριο αυτό αποτέλεσε ορμητήριο κατά των Τούρκων. Το πολεμικό παρελθόν του γίνεται αντιληπτό από τα μικρά, χρωματισμένα, ευφάνταστα ανάγλυφα με απεικονίσεις του Καραϊσκάκη κι άλλων συναφών θεμάτων καθώς και τις πολεμίστρες που βρίσκονται διάσπαρτα σε αυτό.

Το Αρχοντικό του Μαργαρίτη χτίστηκε γύρω στο 1850 και είναι το καμάρι του χωριού αφού όπως λένε διέμενε σ΄ αυτό και ο βασιλιάς Όθωνας όταν πέρασε από το χωριό. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει την σπουδαιότητα αυτού του σπιτιού. 

Ο όγκος του είναι πολύ αυστηρός και αποτελείται από τρεις ορόφους. Βρίσκεται χτισμένο σε υπερυψωμένο επίπεδο σε σχέση με το δρόμο και έτσι δίνει μια αίσθηση παρατηρητηρίου ενώ όπως και τα άλλα παλιά σπίτια του χωριού έτσι κι αυτό είναι χτισμένο από μαύρη πέτρα. Το σπίτι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα Ροντηρέϊκα και μαζί αποτελούν ένα ιστορικό σύνολο.