Πριν περίπου πενήντα χρόνια, το 1951, με έρανο της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης και επιστασία του Κωνσταντίνου Ραμπαούνη (Ρώμα) κατασκευάστηκε ένα πέτρινο καλαίσθητο οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το Νοσοκομείο Πλατάνου, που σήμερα στεγάζει το Περιφερειακό Ιατρείο. Το κτίριο είναι διώροφο και έχει εξωτερικούς τοίχους από φέρουσα λιθοδομή, πάχους 0,60 cm. Το ισόγειο του κτιρίου έχει εμβαδόν 252,47 τ.μ. και ο πρώτος όροφος έχει εμβαδόν 402,96 τ.μ. ενώ το εμβαδόν του οικοπέδου στο οποίο στεγάζεται φτάνει τα 845,86 τ.μ. Βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού και επί των οδών Υπολοχαγού Μιχάλη Τσίπουρα και Σωτηρίου Κωτσόπουλου. Στην μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει στο μπροστινό μέρος του Νοσοκομείου αναγράφεται: «Υγειονομικός Σταθμός Πλατάνου Δωρεά της εν "ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ" Ναυπακτιακής Αδελφότητας και των πανταχού Ναυπάκτιων. Ο θεμελιώδης ούτος λίθος κατετέθη την 11 Σεπτεμβρίου 1949

 
Οι Πλατανιώτες ενδιαφέρθηκαν από αρκετά νωρίς για την ίδρυση σχολείου στην περιοχή τους, μιας και ήταν φίλοι των γραμμάτων. Εικάζεται ότι γύρω στα 1855 ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό σχολείο στον Πλάτανο. Στην μπροστινή πλευρά του σχολείου υπάρχει μια ευρεία πλατεία με δυο τεράστια πλατάνια φυτεμένα το 1904 και την προτομή του ευεργέτη Ν. Μαραθέα ενώ πάνω από την πύλη του σχολείου υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που έχει γραμμένα τα εξής: 
«ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΤΟΔΕ ΔΩΜΑ ΔΕΜΑΣ ΦΑΟΙΟΣ ΑΕΝΑΟΥ ΕΜΜΙΝ ΠΑΤΡΗ Ε ΕΙ Σ Α ΤΟ ΝΙΚΟΛΕΩΣ ΜΑΡΑΘΕΑΣ ΕΠΙΚΛΗΝ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΛΕΟΣΚΟ ΥΡΟΤΡΟΦΟΙΟ ΕΣ ΔΕΟΝ ΑΡΓΥΡΙΩΝ ΟΥΠΟΤΕ ΦΕΙΣΑΜΕΝΟΣ» Σήμερα το σχολείο έχει μετατραπεί σε Περιβαλλοντικό Κέντρο του Δήμου Πλατάνου.